به گزارش خبرگزای مهر، دکتر داوود عباسی در حاشیه برگزاری همایش روز جهانی دیابت که در مرکز طبی کودکان ایران برگزار شد، اظهار داشت: در درمان دیابت، بیمار در رأس قرار دارد ضمن اینکه درمان آن گروهی است که نفر اصلی این گروه فرد دیابتی است.
وی ادامه داد: فرد دیابتی برای درمان بیماری باید دارای اطلاع کافی از بیماری، انگیزه و مهارت کافی برای درمان باشد که همه این موارد در کلاس های آموزشی محقق می شود. به گونه ای که دنیا به این نتیجه رسیده که هر فرد دیابتی نیازمند سالانه حداقل 15 ساعت آموزش است.
این دیابتولوژیست خاطرنشان کرد: در کلاس های آموزشی به بیماران می گوییم که برعکس تصور قدیم، انسولین در درمان دیابت نوع 2 نقشی بسیار اساسی ایفا می کند. زیرا فرد مبتلا به دیابت، دچار مقاومت به انسولین و کاهش ترشح انسولین است.
وی افزود: در واقع داروهای خوراکی زمانی کارایی دارد که لوزالمعده انسولین داشته باشد اما متأسفانه ما این را به بیماران آموزش نمی دهیم. علم بسیاری از پزشکان ما به روز نیست و تصورشان بر این است که دیابت نوع 2 غیر وابسته به انسولین است.
عباسی بیان کرد: زمانی برای درمان دیابت در گایدلاین ها و پروتوکل های درمانی گفته می شد ابتدا داروی خوراکی تجویز شود و در صورت عدم پاسخ دهی داروی دوم و بعد سوم حال آن که الان انسولین ها در خط دوم درمان قرار گرفته اند.
وی گفت: متأسفانه برخی بر این باورند که انسولین یعنی آخر خط زندگی یک بیمار ؛ در حالی که این طرز تفکرصددرصد غلط است و فرد می تواند سالیان متمادی باکمک انسولین به درمان وزندگی خود ادامه دهد.
مدیرعامل انجمن دیابت اسلامشهر تأکید کرد: به وزارت بهداشت و سازمان های بیمه گر پیشنهاد می دهم که آموزش تبدیل به اصل درمان شود، تا بر اساس آن پزشک موظف به آموزش بیمار باشد در غیر این صورت به انجمن مراجعه کند و آموزش ببیند.
عباسی بیان کرد: افزایش تعداد افراد دیابتی در کشور ما با دنیا متفاوت است. به گونه ای که در دنیا 55 درصد افزایش موارد ابتلا تا چند سال آینده خواهیم داشت اما در ایران 100 درصد افزایش ابتلا به دیابت را پیش بینی می کنیم. علت آن هم ناشی از تغییر سبک زندگی، کم تحرکی، تغذیه نادرست، مصرف فست فودها و غذاهای کنسروی است که تمامی این ها منجر به معضل چاقی می شود.
این دیابتولوژیست تاکید کرد: متاسفانه سیستم بهداشتی ما بیمارنگر است. برای نمونه آن اندازه به بحث بیماری ها و بیمارستان ها توجه می شود که اولین مسئله در طرح تحول نظام سلامت تاکید شده بر بیمارستان ها که خدمات کاملی پوشش می دهند؛ یعنی بیمار شوید و اینجا بیایید که ما خدمات کاملی را ارائه می دهیم. در حالی که اول باید روی بحث سلامت و پیشگیری از آن هزینه می کردند و بعد درمان.
وی با عنوان این مطلب که 50 درصد افراد دیابتی کشورمان از ابتلا به بیماری خودشان اطلاعی ندارند، اظهارداشت: آن 50 درصدی هم که آگاهی دارند اصلا به پزشک مراجعه نمی کنند. ضمن اینکه آن درصدی از بیماران دیابتی هم که مراجعه می کنند، اساسا به حرف های پزشک گوش نمی دهند و آنهایی هم که گوش می دهند سیستم درمانی پاسخگوی درمان آنها به درستی نیست. به همین خاطر متأسفانه در بهترین وضعیت کمتر از 6 درصد بیماران دیابتی کشورمان تحت کنترل هستند که این فاجعه است.
هشدار به والدین کودکان مبتلا به دیابت نوع یک
دکتر محمد تقی چراغچی باشی مشاور معاون بهداشتی بیماریهای غیرواگیر و سازمان های مردم نهاد وزارت بهداشت، در حاشیه مراسم ویژه انجمن اطلاع رسانی دیابت گابریک که به مناسبت هفته ملی دیابت و با مشارکت بخش دیابت گروه شرکتهای سانوفی در هتل ورزش تهران برگزار شد، گفت: در بیماری های دیابت مسئله فرهنگ سازی و آموزش برای تغییر رفتار از اهمیت خاصی برخوردار است.
وی اظهار داشت: در دیابت نوع 1 بدن فرد مبتلا انسولین نمی سازد بلکه از خارج وارد می شود.
چراغچی خاطرنشان کرد: در بسیاری از موارد اصولأ استفاده از انسولین یا مطرح کردن این که کودک من دیابتی است به ویژه در مدارس مشکل است، زیرا متأسفانه برخی از والدین به خاطر باورهای غلط درباره ابتلای فرزندشان به این بیماری اصلا اطلاع رسانی نمی کنند.
وی هشدار داد: در حالی که به دنبال چنین رویه اشتباهی، امکان دارد کودک دچار افت قند خون شود یا این که یکسری حوادث ناگوار دیگر نیز برایش رخ دهد. بنابراین به طور کلی والدین این را باید بدانند که کودک مبتلا به دیابت نوع 1 تفاوت چندانی با یک کودک سالم ندارد بلکه تفاوت در این است که کودک آنها قادر به ساختن انسولین نیست.
قائم مقام مدیرعامل انجمن اطلاع رسانی دیابت گابریک به مربیان مدارس توصیه کرد: ابتدا آنها باید آموزش های لازم را در خصوص نوع بیماری و مدیریت آن بگذرانند. برای نمونه زمان افت قند خون دانش آموز باید بدانند که چه اقداماتی انجام دهند.
وی افزود: همچنین ضروری ترین چیز برای اولیاء و مدارس این است که دوره های آموزشی خاصی را بگذرانند.ضمن این که بیماران دیابتی نوع 1 و 2 برای این که بتوانند خودمراقبتی و خودمدیریتی در بیماری داشته باشند نیازمند طی آموزش های مدونی هستند.
در ادامه مهندس کیخان زاده مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره انجمن اطلاع رسانی دیابت گابریک نیز گفت: امروز به مناسبت هفته ملی دیابت و به بهانه دور هم جمع کردن اعضای انجمن گابریک گردهم آمده ایم و تمرکزمان بیشتر روی کودکانی است که انسولین استفاده می کنند.
وی خاطرنشان کرد: انجمن اطلاع رسانی دیابت گابریک، بزرگترین انجمن ملی فعال در حوزه دیابت و مردم نهاد است و کار آن کمک به افراد دیابتی برای کنار آمدن با بیماری است.
کیخان زاده؛ کنترل وزن، تغذیه سالم و فعالیت های ورزشی را برای پیشگیری از ابتلا به دیابت بسیار موثر دانست.